Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää todisteita tupakoinnin ja rintasyövän yhteydestä

Lisää todisteita tupakoinnin ja rintasyövän yhteydestä

Tupakointi suurentaa naisten riskiä sairastua rintasyöpään. Tuoreen norjalaistutkimuksen mukaan yhteys havaitaan eri etnisissä ryhmissä sekä myös naisilla, jotka eivät käytä alkoholia.

Ikänsä savuttomina olleisiin naisiin verrattuna kaksikymmentä vuotta askillisen päivässä tupakoineiden sairastumisriski oli yli kolmanneksen suurempi. Nämä naiset olivat aloittaneet tupakoinnin jo nuorena ennen ensimmäistä raskauttaan.

Yhteys oli samanlainen ja hieman voimakkaampi naisilla, jotka eivät käyttäneet alkoholia. Heidän rintasyöpäriskiään pitkäaikainen tupakointi suurensi 40 prosentilla verrattuna savuttomiin. Yhteydet eivät juurikaan vaihdelleet eri etnisissä ryhmissä.

Norjalaisten tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä. Tutkimukseen osallistui 83 000 naista, joita seurattiin viidentoista vuoden ajan. Tuona aikana 4 500 naista sairastui rintasyöpään.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;182:917–925)
http://aje.oxfordjournals.org/content/182/11/917.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje