Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaksikieliset pärjäävät paremmin aivohalvauksen jälkeen

Kaksikieliset pärjäävät paremmin aivohalvauksen jälkeen

Kahta tai useampaa kieltä puhuvat voivat säästyä aivohalvauksen jälkeisiltä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiltä yksikielisiä todennäköisemmin. Stroke-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 600 aivohalvauspotilaan rekisteritietoihin.

Aivohalvauksen jälkeen tehdyissä testeissä 40 prosenttia kaksikielisistä todettiin kognitiivisilta toiminnoiltaan normaaleiksi, kun yksikielisistä saman luokituksen sai vain 20 prosenttia. Kaksikieliset pärjäsivät paremmin etenkin testeissä, joissa mitattiin tarkkaavaisuutta ja tiedonkäsittelyä.

Kognitiivisiin toimintoihin lukeutuvat mm. muisti, havainnointi ja monet tiedolliset toiminnot. Niiden heikentyminen ennakoi usein varsinaista dementiaa.

Aiemmissa tutkimuksissa kaksikielisyys on yhdistetty myös myöhempään dementian alkamiseen. Kaksikielisten sairaus todetaan usein noin viisi vuotta myöhemmin kuin yksikielisten.

Vallitsevan teorian mukaan kaksikielisten aivot joutuvat paitsi vaihtamaan kahden kielen välillä myös aktiivisesti tukahduttamaan toisen kielen käyttöä. Tämä toimii eräänlaisena aivojumppana. Näin kaksikielisyys voi luoda kognitiivisen puskurin, jonka avulla mielentoiminnot pysyvät kunnossa pitempään.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;DOI:10.1161/STROKEAHA.115.010418)
http://stroke.ahajournals.org/content/early/2015/11/19/STROKEAHA.115.010418.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje