Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeetikoiden amputaatiot vähentyneet huomattavasti

Diabeetikoiden amputaatiot vähentyneet huomattavasti

Diabetekseen liittyvät amputaatiot ovat vähentyneet tasaisesti jo kahden vuosikymmenen ajan, tuore tanskalaistutkimus osoittaa. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti diabeteksen hoidon parantumisesta.

Alaraajojen amputaatiot johtuvat diabeetikoilla jalkahaavaumista, jotka seuraavat diabeteksen liitännäissairauksista.

Tanskalaiset selvittivät rekistereistä Fyn-saarella asuville noin 500 000 asukkaalle tehdyt amputaatiot vuosilta 1996–2011. Amputaatio tehtiin yhteensä 2 800 henkilölle, joista 1 300 sairasti diabetesta.

Diabetesta sairastaville tehtiin nilkan ja polven välinen amputaatio kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin terveille. Nilkan alapuolelle tehtävä amputaatio tehtiin puolestaan diabeetikkomiehille 15 kertaa todennäköisemmin ja naisille kahdeksan kertaa todennäköisemmin kuin terveille.

Vaikka diabeetikoille tehtiin enemmän amputaatioita, niiden määrä tippui tasaisesti vuosien varrella. Nilkan alapuolelle tehdyt amputaatiot vähenivät vuosittain 10 prosenttia ja nilkan ja polven väliset 15 prosenttia vuodesta 1990 lähtien. Muista kuin diabeteksesta johtuvat amputaatio eivät vähentyneet tarkastelujaksona.

Tutkijat uskovat amputaatioiden vähentymisen johtuvan todennäköisesti diabeteksen hoidon parantumisesta ja varsinkin moniammatillisen hoidon kehityksestä. Jos taustalla olisivat leikkausmenetelmien parannukset, samat hyödyt olisi nähty myös muilla kuin diabetesta sairastavilla.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetologia 2015;DOI:10.1007/s00125-015-3781-79
http://link.springer.com/article/10.1007/s00125-015-3781-7

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje