Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sikainfluenssarokotus oli turvallinen raskauden aikana

Sikainfluenssarokotus oli turvallinen raskauden aikana

H1N1-influenssarokotuksen eli ns. sikainfluenssarokotuksen raskauden aikana ottaneet voivat olla levollisin mielin. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan rokotus ei haitannut sikiön kehitystä eikä lisännyt kuolleisuutta. Myös aiemmat tutkimukset ovat päätyneet samoihin tuloksiin, mutta ruotsalaisten tutkimus vahvistaa näyttöä entisestään.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin 140 000 ruotsalaisnaiselle vuosina 2009–2010 syntyneestä 280 000 lapsesta. Lapsista 41 000 oli altistunut äidin H1N1-rokotukselle raskauden aikana.

Ruotsissa käytettiin samaa Pandemrix-rokotetta kuin Suomessa. Pandemrix aiheutti osalla sen saaneista narkolepsiaa, minkä vuoksi rokotteen on pelätty aiheuttaneen myös muita ongelmia.

Tulosten perusteella rokotuksen ottaneille ei sattunut sikiökuolemia sen enempää kuin samaan aikaan synnyttäneille naisille, jotka eivät ottaneet rokotusta. Heidän lapsensa eivät menehtyneet muita todennäköisemmin myöskään synnytyksen jälkeen tai myöhemminkään. Tulokset toistuivat analyysissa, jossa vertailukohtana käytettiin samalle äidille syntyneitä lapsia, jotka eivät olleet altistuneet H1N1-rokotukselle sikiöaikana.

Noin puolet suomalaisista otti H1N1-influenssarokotuksen. Rekisteritietojen perusteella arvioidaan, että rokotusta seuranneen vuoden aikana rokote esti n. 80 000 sikainfluenssatartuntaa sekä n. 50 sikainfluenssasta johtuvaa kuolemantapausta.

Vuosina 2009–2010 H1N1-influenssaan ja sen aiheuttamiin hengityssairauksiin menehtyi arvioista riippuen 20 000–200 000 ihmistä ympäri maailman.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h5585)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h5585

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje