Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Makrolidi-antibioottien käyttöön saattaa liittyä suurentunut sydänkuoleman vaara

Makrolidi-antibioottien käyttöön saattaa liittyä suurentunut sydänkuoleman vaara

Makrolidi-antibiooteilla hoidettavat voivat olla hieman suurentuneessa vaarassa menehtyä sydänperäiseen äkkikuolemaan ja muihin sydänperäisiin syihin. Käytännössä riski ei ole kuitenkaan kovin suuri.

Kiinalaistutkijoiden tutkimuskatsauksen perusteella makrolideilla hoidettujen riski sairastua kammiotiheälyöntisyyteen tai kuolla sydänperäiseen äkkikuolemaan tai muuhun sydänoireeseen on 1,3–3,6 kertaa suurempi kuin potilaiden, joita ei hoideta makrolideilla. Riskit vaihtelevat riippuen käytetystä makrolidilääkkeestä.

Käytännössä havaitut riskit eivät ole kovin suuria, sillä sadastatuhannesta lääkitystä potilaasta arviolta 12 sairastuu kammiotiheälyöntisyyteen tai menehtyy sydänperäiseen äkkikuolemaan makrolidihoidon takia. Sydän- ja verisuonitauteihin liittyviä kuolemia makrolidit aiheuttavat noin neljälle hoidetulle sadastatuhannesta, tutkijat arvioivat.

Tulokset eivät paljasta johtuvatko nyt varmistetut haitat ainoastaan makrolideista vai ovatko niillä hoidetut potilaat esimerkiksi muuten alttiita sydänperäisille kuolemille. Asian varmistamiseksi makrolidien turvallisuudesta pitäisi tehdä suuria satunnaistettuja ja lumekontrolloituja tutkimuksia.

Tutkimus julkaistiin Journal of American College of Cardiology -lehdessä. Tutkimuksessa analysoitiin 33 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yli 20 miljoonan potilaan terveystiedoista.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of American College of Cardiology 2015;66:2173–2184)
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109715062968

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje