Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvin maksasyöpää ehkäisevä vaikutus välittyy montaa reittiä

Kahvin maksasyöpää ehkäisevä vaikutus välittyy montaa reittiä

Runsaasti kahvia juovat välttyvät muita todennäköisemmin maksasyövältä, mutta tutkijat eivät tiedä mistä tämä johtuu. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutus välittyy todennäköisesti useita reittejä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä, ja niiden perusteella kahvia yli neljä kuppia päivittäin juovien riski sairastua on noin 75 prosenttia pienempi kuin alle kaksi kahvikupillista päivässä juovien.

Kun tutkijat selvittivät, mitkä seikat mahdollisesti selittivät yhteyden, esiin nousi useita merkkiaineita. Merkittävimmät näistä olivat IL-6-tulehdusmerkkiaine sekä maksan ongelmista ja vaurioista kertovat aspartaattiaminotransferaasi- ja glutamyylitransferaasi-entsyymit.

Tutkijat muistuttavat, että tutkimuksen luonteesta johtuen he eivät voi olla täysin varmoja, että kahviin liitetyt suotuisat maksavaikutukset johtuivat vain ja ainoastaan kahvista. Myös monet muut seikat, joita ei tässä tutkimuksessa voitu huomioida, ovat voineet vaikuttaa yhteyteen. Kahvi on kuitenkin yhdistetty pienempään maksasyövän riskiin aiemmissakin tutkimuksissa.

Tutkimukseen osallistui 125 maksasyöpäpotilasta ja 250 tervettä verrokkia.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.116095)
dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.116095

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje