Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Itsemurhavaara suurenee mitä pahempia masennus- tai ahdistusoireet ovat

Itsemurhavaara suurenee mitä pahempia masennus- tai ahdistusoireet ovat

Diagnosoitua masennusta sairastavat ovat suurentuneessa itsemurhan vaarassa, mutta sama saattaa koskea lievempiä masennus- ja ahdistusoireita potevia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskit kasvavat mitä pahempia oireet ovat.

Tutkimuksessa käytettiin lähes 170 000 aikuisen terveystietoja, jotka saatiin kuudestatoista vuosina 1994–2008 Englannissa ja Skotlannissa tehdystä kyselytutkimuksesta. Tiedot osallistujien tekemistä itsemurhista saatiin kansallisista rekistereistä. Kymmenvuotisen seurannan aikana 108 osallistujaa teki itsemurhan.

Kyselyvastausten perusteella masennus- ja ahdistusoireista kärsivät tekivät itsemurhan lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin oireettomat. Runsaita masennus- tai ahdistusoireita potevien riski oli puolestaan lähes 2,5-kertainen oireettomiin verrattuna. Itsemurhariski suureni tasaisesti oireilun lisääntyessä.

Tutkimuksessa huomioitiin monia itsemurhariskiin sekä psyykkiseen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä, kuten osallistujien taloudellinen ja sosiaalinen asema, mahdolliset pitkäaikaissairaudet, alkoholinkäyttö, tupakointi ja siviilisääty, mutta ne eivät selittäneet mielialan ja itsemurhien yhteyttä. Tulokset viittaavatkin tutkijoiden mukaan siihen, että jo ajateltua vähäisempi psyykkinen stressi ja ahdinko voivat altistaa osan ihmisistä itsemurhille.

Tulokset julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Suomessa itsemurhan tekee vuosittain yksi 2 000:sta miehestä ja yksi 8 000:sta naisesta. Itsemurha-yritykset ovat kuitenkin yleisempiä. Suuri osa itsemurha-yrityksistä tehdään päihtyneenä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Psychiatry 2015;DOI:10.1001/jamapsychiatry.2015.2107)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2015.2107

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje