Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinä todennäköisesti dementian riskitekijä

Eteisvärinä todennäköisesti dementian riskitekijä

Eteisvärinä-rytmihäiriötä potevat ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua dementiaan. Riski havaitaan etenkin alle 67-vuotiailla potilailla, jotka ovat sairastaneet eteisvärinää pitkään.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 6 500 hollantilaisen lähes kaksikymmenvuotiseen seurantaan.

Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana heistä hieman alle tuhat sairastui. Kun tutkijat yhdistivät nämä tiedot tietoihin eteisvärinöistä, he havaitsivat eteisvärinäpotilaiden sairastuneen dementiaan noin kolmanneksen todennäköisemmin.

Dementiariski havaittiin potilailla, jotka potivat eteisvärinää jo tutkimuksen alussa, mutta myös potilailla, jotka sairastuivat eteisvärinään vasta seurannan aikana.

Eteisvärinä on tunnettu aivohalvausten riskitekijä, mutta nyt havaitut yhteydet eivät selittyneet aivohalvauksilla. Eteisvärinä voi kuitenkin heikentää verenkiertoa aivoissa, ja siten mahdollisesti altistaa dementialle.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2015;72:1288–1294)

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje