Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Häädön saavat suurentuneessa itsemurhan vaarassa

Häädön saavat suurentuneessa itsemurhan vaarassa

Kodistaan häädön saavat ovat ruotsalaistutkimuksen mukaan huomattavan suuressa vaarassa päätyä itsemurhaan. Riski on verrattavissa moniin mielenterveysongelmiin liittyvään itsemurhavaaraan.

Ruotsalaisten tutkimus on tiettävästi ensimmäinen häätöjen ja itsemurhariskin yhteyttä selvittänyt suuri tutkimus, jossa on käytetty kansallisesti kattavia rekisteritietoja. Tutkimukseen etsittiin tiedot kaikista vuosina 2009–2012 häätöpäätöksen saaneista ruotsalaisista. Vertailukohtana käytettiin satunnaisesti kokonaisväestöstä valittuja yli 16-vuotiaita.

Häädön saaneet tekivät yli neljä kertaa enemmän itsemurhia kuin muu väestö, tulokset osoittivat. Tutkittujen sosiaalinen ja taloudellinen asema, työttömyys tai mahdolliset mielenterveysongelmat tai päihdeongelmat eivät selittäneet yhteyttä.

Ruotsalaisten tulokset ovat huolestuttava osoitus häädön kohteeksi joutuvien tukalasta tilanteesta. Viranomaisten olisi hyvä huomioida tämä ja mahdollisuuksien mukaan varmistaa, etteivät häädön saavat jää yksin ongelmiensa kanssa.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology & Community Health 2015;DOI:10.1136/jech-2015-206419)
http://jech.bmj.com/content/early/2015/11/04/jech-2015-206419.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje