Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katkonainen uni pahin mielialan huonontaja

Katkonainen uni pahin mielialan huonontaja

Huonot yöunet saavat huonolle tuulelle, mutta suurin vaikutus mielialaan näyttäisi olevan pätkittäisellä unella. Toistuva heräily heikentää mielialaa enemmän kuin pelkät lyhyet yöunet, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 62 tervettä vapaaehtoista satunnaistettiin kolmeen koeryhmään, joista yhdessä osallistujat herätettiin useita kertoja yössä, toisessa rajoitettiin unen pituutta ja kolmannessa osallistujien annettiin nukkua rauhassa. Koe toistettiin kolmena peräkkäisenä yönä.

Verrattuna lyhyitä unia nukkuneisiin osallistujiin toistuvasti yön aikana herätetyt viettivät yöstään huomattavasti vähemmän syvässä unessa, minkä lisäksi he kokivat mielialansa huonommaksi. Mielialavaikutukset näkyivät positiivisten tuntemusten vähentymisenä eikä niinkään negatiivisten tunteiden lisääntymisenä.

Tutkijat uskovat, että sirpaleiseen uneen nyt liitetyt mielialavaikutukset johtuvat todennäköisesti syvän unen vähentymisestä ja normaalien unisyklien häiriintymisestä.

Havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne saattavat selittää uniongelmista kärsivien masennusoireita sekä mm. pienten lasten vanhempien ja vuorotyötä tekevien mielialan laskua. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Sleep-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Sleep 2015;38:1735–1742)
http://www.journalsleep.org/ViewAbstract.aspx?pid=30292

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje