Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Elämäntapamuutokset ehkäisevät riskipotilaiden diabetesta

Elämäntapamuutokset ehkäisevät riskipotilaiden diabetesta

Liikunnan lisääminen ja ruokavalion viilaaminen terveellisemmäksi auttaa estämään diabeteksen puhkeamista myös potilailla, jotka ovat suuressa vaarassa sairastua. Samanlainen vaikutus saadaan ennakoivalla diabeteslääkityksellä.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan elämäntapamuutokset pienentävät riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen noin kolmanneksella ja metformiinilääkitys noin viidenneksellä. Tämä havaittiin viidentoista vuoden seurannassa.

Ryhmien väliset erot pienentyivät vuosien varrella ja elämäntapamuutoksen tehneistä ja lääkeryhmäläisistä 55 % ja 56 % sairasti seurannan päättyessä aikuistyypin diabetesta, kun lumelääkettä saaneista verrokeista oli sairastunut 62 prosenttia.

Naisilla elämäntapamuutokset ja pienemmässä määrin myös metformiinilääkitys ehkäisivät myös diabetekseen liittyvää pienten verisuonten sairautta.

Tutkimukseen osallistui 2 800 suuressa aikuistyypin diabeteksen sairastumisvaarassa olevaa miestä ja naista, joista kolmannes satunnaistettiin kolmeksi vuodeksi metformiinilääkitykselle, kolmannes elämäntapamuutoksiin ja kolmannes lumelääkettä saavaan verrokkiryhmään. Elämäntaparyhmäläisiä autettiin laihduttamaan, vähentämään rasvojen syömistä sekä liikkumaan vähintään 150 minuuttia viikoittain.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;10.1016/S2213-8587(15)00291-0)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(15)00291-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje