Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Alkoholi ei ehkäise aivoinfarkteja

Alkoholi ei ehkäise aivoinfarkteja

Kohtuullinen alkoholinkäyttö saattaa pienentää sydänsairauksien vaaraa, mutta aivoinfarkteja se ei ehkäise. Aivoverenvuodoille alkoholinkäyttö voi sen sijaan altistaa, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa kohtuukäyttönä pidettiin 4–17 alkoholiannosta viikossa. Tämän verran juovien riski sairastua aivoinfarktiin ei eronnut täysin raittiiden sairastumisriskistä. Myöskään vähemmän eli korkeintaan kolme alkoholiannosta viikossa juovien riski ei eronnut raittiiden riskistä.

Verenvuodosta aiheutuvat aivohalvaukset olivat lähes kaksi kertaa yleisempiä yli neljä alkoholiannosta viikossa juovilla kuin raittiilla. Vähäisempi alkoholinkulutus ei vaikuttanut sairastumisriskiin. Alkoholin suurkuluttajat eli yli 17 alkoholiannosta viikoittain juovat sairastuivat muita todennäköisemmin sekä aivoinfarkteihin että aivoverenvuodoista johtuviin aivohalvauksiin.

Tutkimuksessa runsasta 12 000 yli 45-vuotiasta seurattiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Kolmannes osallistujista oli täysin raittiita, runsas kolmannes joi korkeintaan 3 ja viidennes 4–17 alkoholiannosta viikossa. Aivoinfarktiin sairastui 780 ja aivoverenvuodosta johtuvaa aivohalvaukseen 80 osallistujaa.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2015;46:3124–3130)
http://stroke.ahajournals.org/content/46/11/3124.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje