Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Varhainen fysioterapia ei välttämättä nopeuta alaselkäkipujen paranemista

Varhainen fysioterapia ei välttämättä nopeuta alaselkäkipujen paranemista

Alaselkäkivut eivät todennäköisesti parane nopeammin, vaikka potilas ohjattaisiin fysioterapiaan varhain oireiden alettua. Yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset tukevat nykykäytäntöä, jonka mukaan lyhytaikaisia alaselkäkipuja ei yleensä hoideta intensiivisesti.

Tutkimukseen osallistui 200 alaselkäkivuista kärsivää, joiden oireet olivat kestäneet korkeintaan 16 päivää. Osallistujista puolet satunnaistettiin viikoittaiseen fysioterapiaan neljäksi viikoksi. Toinen puolisko toimi verrokkeina eivätkä saaneet hoitoja tutkimuksen aikana.

Seuraavien kolmen kuukauden aikana fysioterapiaryhmäläiset kokivat vaivansa lieventyneen ja toimintakykynsä parantuneen enemmän kuin verrokit, mutta käytännössä erot eivät olleet kummoisia, ja nämä pienetkin erot olivat kadonneet vuoden kuluttua hoidoista. Varhainen fysioterapia ei ollut tehokkaampi myöskään kipujen lievittämisessä.

Tulostensa perusteella tutkijat eivät suosittele varhaista fysioterapiaa lyhytkestoisten alaselkäkipujen hoitoon. Suurimmalla osalla oireet paranevat yhtä nopeasti ilman hoitoakin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Suomessa alle kuusi viikkoa kestäviä alaselkäkipuja hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä. Yleensä lyhyt sairasloma riittää. Potilaita kannustetaan pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;314:1459–1467)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2456165#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje