Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vyötärölihavuus mahdollisesti suolistosyöpien riskitekijä

Vyötärölihavuus mahdollisesti suolistosyöpien riskitekijä

Ylipainoisuus voi vuosien varrella suurentaa paksu- ja peräsuolisyöpien riskiä, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Tulosten perusteella vyötärölihavuus on suolistosyöpien riskitekijä etenkin miehillä.

Miehillä paksu- ja peräsuolisyövän ja vyötärölihavuuden yhteys havaittiin riippumatta miesten painoindeksistä, joten vaikuttaisi siltä, että vyötärölihavuus tai jokin siihen liittyvä seikka on suurempi syöpäriskitekijä kuin pelkkä lihavuus. Naisilla vyötärölihavuuden ja suolistosyöpien yhteys katosi, kun analyysissä huomioitiin heidän painoindeksinsä.

Tutkimuksessa potilaita seurattiin yli kahdenkymmenen vuoden ajan, joten tutkijat pystyivät myös selvittämään painon muutosten yhteyksiä syöpäriskiin. Tulokset viittasivat siihen, että vyötärönympäryksen kasvu suurensi sairastumisriskiä miehillä. Verrattuna miehiin, joiden vyötärö pysyi ennallaan, yli 10 senttimetrin lisäys vyötärön ympärysmitassa suurensi sairastumisriskiä 60 prosenttia.

Lihavuus on yhdistetty suolistosyöpien kehittymiseen aiemminkin, mutta nyt saadut tulokset laajentavat näyttöä etenkin vyötärölihavuuden osalta.

Suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syöpätyyppi maailmassa. Ne ovat usein kohtalokkaita, joten tarve ehkäisykeinoille on suuri.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2015;doi:10.1093/ije/dyv177)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/09/23/ije.dyv177.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje