Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sokerilimut mahdollisesti yhteydessä myös verenpaineongelmiin

Sokerilimut mahdollisesti yhteydessä myös verenpaineongelmiin

Sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovat lihovat ja sairastuvat mm. diabetekseen tavallista todennäköisemmin. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan samalla heille saattaa kehittyä myös verenpainetauti.

Kanadalaisten tulokset perustuvat kuuden tutkimuksen ja 240 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella päivittäin vähintään yhden limutölkillisen nauttivien riski sairastua verenpainetautiin on noin 8–12 prosenttia suurempi kuin sokeroituja juomia vain harvoin juovien.

Tulokset viittaavat päivittäin sokerijuomia nauttivien sairastuvan verenpainetautiin hieman muita todennäköisemmin, mutta sokerijuomien lisäksi hyvin moni muukin seikka ja elintapa on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Sokerijuomien päivittäinen nauttiminen voikin olla merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat.

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien terveyshaittoihin on kiinnitetty paljon huomiota lähivuosina. Hiljattain julkaistiin mm. tutkimus, jonka mukaan vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin. Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää mm. diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.107243)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/08/12/ajcn.115.107243.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje