Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nälänhätä raskauden aikana saattaa aiheuttaa diabetesta

Nälänhätä raskauden aikana saattaa aiheuttaa diabetesta

Sikiöaikana nälänhädälle altistuneet sairastuvat muita todennäköisemmin aikuistyypin diabetekseen, tuore tutkimus osoittaa. Aiemmissa tutkimuksissa myös mm. lihavuus, kolesteroliongelmat ja sydänsairaudet on yhdistetty sikiöajan puutteelliseen ravintoon.

Tutkijat selvittivät nälänhädän vaikutuksia lähes 1,5 miljoonan ukrainalaisen terveystietojen avulla. Ukrainassa oli Neuvostoliiton tahallaan aiheuttama paha nälänhätä vuosina 1932–1933, jolloin arvioista riippuen 3–13 miljoonaa ukrainalaista menehtyi.

Vertaamalla eri rekistereiden tietoja tutkijat havaitsivat aikuistyypin diabeteksen kehittyneen 30–50 prosenttia todennäköisemmin miehille ja naisille, jotka olivat syntyneet vuoden 1934 alkupuolella seuduilla, joissa nälänhätä oli ollut pahimmillaan. Sen sijaan diabetesriskiä ei havaittu miehillä eikä naisilla, jotka olivat syntyneet seuduilla, joita nälänhätä ei koskettanut. Heidän sairastumisriskinsä oli samansuuruinen kuin nälänhätävuosien jälkeisten sukupolvien.

Kaikkiaan tutkijoilla oli käytössään tiedot 43 000 aikuistyypin diabetekseen sairastuneesta ja 1,4 miljoonasta vuosina 1930–1938 syntyneestä ukrainalaisesta.

Tulokset vahvistavat näyttöä raskauden aikaisen ravitsemuksen ja sen puutteiden vaikutuksesta aikuisiän terveyteen. Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;DOI:10.1016/s2213-8587(15)00279-x)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900279-X/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje