Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mielenterveys- ja päihdeongelmat vaarallinen yhdistelmä

Mielenterveys- ja päihdeongelmat vaarallinen yhdistelmä

Mielenterveysongelmat voivat lyhentää elinikää, mutta erityisesti tämä koskee potilaita, joilla on myös päihdeongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan riskit koskevat alkoholia ja kovia huumeita.

Tulokset perustuvat Tanskan kattaviin terveysrekistereihin, ja niiden perusteella skitsofreniaa ja päihdeongelmia potevien ikävakioitu kuolleisuus on lähes yhdeksän kertaa suurempaa kuin terveiden. Myös pelkkää skitsofreniaa potevien kuolleisuus oli noin nelinkertaista verrattuna samanikäisiin terveisiin.

Samanlaiset yhteydet havaittiin kaksisuuntaista mielialahäiriötä tai masennusta sairastavilla. Heillä päihdeongelmat liittyivät noin kuusinkertaiseen riskiin menehtyä seurannan aikana.

Eri päihteistä alkoholi ja kovat huumeet suurensivat riskejä kaikilla potilailla, mutta skitsofreniaa sairastavilla myös kannabiksen käyttö liittyi suurentuneeseen kuolleisuuteen.

Tutkimuksessa käytettiin 41 000 skitsofreniaa sairastavan, 12 000 kaksisuuntaista mielialahäiriötä potevan ja 88 000 masennuspotilaan rekisteritietoja. Potilaiden kuolleisuutta verrattiin samaikäisten terveiden kuolleisuuteen.

Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Suomessa mielenterveyspotilaat kuolevat 10–20 vuotta nuorempina kuin muu väestö. Aiemmista tutkimuksista tiedetään, etteivät mielenterveysongelmaiset pääse tai hakeudu hoitoon yhtä hyvin kuin muut, minkä lisäksi usein heidän fyysiset vaivansa jäävät mielenterveysongelmien takia hoitohenkilökunnalta huomaamatta. Myös haitalliset ja epäterveelliset elämäntavat sekä psyykenlääkkeiden haittavaikutukset selittävät osan ilmiöstä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2015:9;p801–808)
http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366%2815%2900207-2/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje