Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Täysjyväviljat saattavat auttaa kolesterolin hallinnassa

Täysjyväviljat saattavat auttaa kolesterolin hallinnassa

Täysjyväviljan syöminen voi mahdollisesti alentaa haitallista LDL-kolesterolia ja siten pienentää myös monien sydän- ja verisuonitautioireiden vaaraa. Tanskalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä vaikka täysjyvätuotteiden on tiedetty pienentävän sydänsairauksien vaaraa, niiden vaikutus veren kolesterolipitoisuuksiin on jäänyt epäselvemmäksi.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 24 aikaisemman tutkimuksen aineistojen yhteisanalyysiin, ja niiden perusteella täysjyväviljaa suosivien LDL-kolesterolin ja kokonaiskolesterolin pitoisuudet ovat keskimäärin pienemmät kuin henkilöiden, jotka suosivat tavallisia viljatuotteita. Suurin vaikutus liittyi täysjyväkauraan.

HDL-kolesterolin tai triglyseridien pitoisuuksiin täysjyväviljan syöminen ei vaikuttanut.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;102:556–572)
http://ajcn.nutrition.org/content/102/3/556.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje