Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ummetus voi edeltää Parkinsonin tautia

Ummetus voi edeltää Parkinsonin tautia

Parkinsonin tautia sairastavat usein potevat pahaa ummetusta, joka ei välttämättä helpota edes lääkkeillä. Tuoreen tutkimuskatsauksen perusteella ummetus saattaa kuitenkin ilmaantua jo vuosia ennen Parkinson-diagnoosia ja siten olla ensimmäisiä merkkejä taudin kehittymisestä.

Tulosten perusteella ummetusta potevien riski sairastua myöhemmin Parkinsonin tautiin oli yli kaksi kertaa suurempi kuin henkilöiden, jotka eivät kärsi ummetuksesta. Yhteys havaittiin jopa potilailla, jotka sairastuivat Parkinsonin tautiin vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Havainnot vahvistavat näyttöä ummetuksen ja Parkinsonin taudin yhteyksistä, mutta vielä ei tiedetä, mistä yhteys tarkalleen johtuu. On siis mahdollista, että ummetus on ensimmäisiä merkkejä keskushermostomuutoksista, jotka myöhemmin johtavat Parkinsonin tautiin, mutta yhtä hyvin taustalla voi olla jokin kolmas tekijä, joka altistaa sekä ummetukselle että Parkinsonin taudille.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yhdeksän tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat runsaan 740 000 potilaan terveystiedoista. Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2015;DOI:10.11.36/jnnp-2015-311680)
http://jnnp.bmj.com/content/early/2015/09/07/jnnp-2015-311680.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje