Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pukkauskielto ei poistaisi nuorten palloilijoiden aivotärähdyksiä

Pukkauskielto ei poistaisi nuorten palloilijoiden aivotärähdyksiä

Jalkapallon yleistyminen Yhdysvalloissa on saanut osan vanhemmista pelkäämään pallon pukkaamisesta johtuvia aivotärähdyksiä. Pukkaamisen kieltäminen ei kuitenkaan estäisi suurinta osaa aivotärähdyksistä, sillä valtaosa niistä johtuu törmäyksestä toiseen pelaajaan, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa jalkapalloa pelaavien yläaste- ja lukioikäisten poikien aivotärähdyksistä lähes 70 prosenttia syntyy törmäyksessä toisen pelaajan kanssa. Tytöillä vastaava luku on hieman yli 50 prosenttia.

Pukkaamistilanteet selittivät noin kolmanneksen eli loput poikien ja osan tyttöjen aivotärähdyksistä. Tällöinkin pukkaajan pää oli useimmiten osunut toiseen pelaajaan, tulokset osoittivat.

Tulosten perusteella pukkaamisen kieltäminen vähentäisi nuorten pelaajien aivotärähdyksiä jonkin verran, mutta suurin hyöty saataisiin, jos pelaajien törmäämisiä onnistuttaisiin vähentämään. Myös kypärät saattaisivat vähentää päävammoja.

Tutkimuksessa hyödynnettiin vuosista 2005–2006 vuosiin 2013–2014 kerättyä kansallisesti kattavaa koululaisaineistoa. Mukaan valittiin poikia ja tyttöjä, jotka pelasivat koulussa eurooppalaistyyppistä jalkapalloa 14–18-vuotiaana. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Pediatrics -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2015;169:830–837)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2375128#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje