Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Digoksiini on turvallista – riskit näkyvät vain heikoissa tutkimuksissa

Digoksiini on turvallista – riskit näkyvät vain heikoissa tutkimuksissa

Eteisvärinän ja sydämen vajaatoiminnan hoidossa pitkään käytetty digoksiini ei ole vaaraksi potilaille, vaikka niin on pelätty. Tuoreen ja erittäin kattavan selvityksen mukaan virheellinen käsitys on johtunut vinoutuneista tutkimustuloksista.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 52 tutkimuksen katsaukseen ja 75 tutkimuksen meta-analyysiin, ja niiden perusteella digoksiinia käyttävät potilaat eivät kuole yhtään aikaisemmin kuin muita hoitoja saavat potilaat. Digoksiini päinvastoin vähentää potilaiden sairaalahoitoja, analyysi osoittaa.

Analyysi osoitti myös, että digoksiiniin liitetyt haitat näkyvät vain menetelmällisesti heikommissa tutkimuksissa, joissa potilaita ei ole satunnaistettu eikä digoksiinia käyttäviä ole verrattu lume- tai verrokkiryhmiin. Pelätyt kuolleisuusvaikutukset selittyvätkin sillä, että digoksiinia määrätään usein potilaille, joiden oireet ovat vakavampia tai joita muut hoidot eivät ole auttaneet. Nämä potilaat menehtyvät muita todennäköisemmin digoksiinihoidosta riippumatta.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h4451)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4451

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje