Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruusufinneistä puolet perinnöllisiä – myös auringonvalolla suuri vaikutus

Ruusufinneistä puolet perinnöllisiä – myös auringonvalolla suuri vaikutus

Arviolta puolet ruusufinni-tapauksista johtuu geeneistä ja puolet ympäristötekijöistä, tuore kaksostutkimus osoittaa. Ruusufinnin periytyvyys on havaittu tätä ennenkin, mutta vaikutuksen suuruudesta ei ole ollut selvyyttä.

Ruusufinni on krooninen ihosairaus, jota potevien poskiin ja muualle kasvoihin ilmestyy punoitusta, pieniä hiusverisuonia ja märkäpäitä. Osa saa myös silmäoireita. Yleensä ruusufinniin sairastuvat 30–60-vuotiaat.

Tulosten perusteella arviolta 46 prosenttia ruusufinneistä johtuu geneettisestä alttiudesta. Loput sairastumiset liittyvät ympäristötekijöihin, joista merkittävin on runsas altistuminen auringonvalolle. Muita ulkoisia riskitekijöitä ovat lihavuus, tupakointi, korkea ikä ja runsas alkoholinkäyttö. Myös sydänsairauksia tai ihosyöpää sairastaneet ovat tavallista alttiimpia ruusufinnille, tulokset paljastivat.

Tutkimuksessa ruusufinnin periytyvyyttä selvitettiin identtisten ja ei-identtisten kaksosparien avulla vuosina 2012–2013. Kaksospareista 233 oli identtisiä ja 42 ei-identtisiä. Ruusufinni oli selvästi yleisempi identtisillä kaksosilla.

Tulokset julkaistiin Jama Dermatology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Dermatology 2015;DOI.1001/jamadermatol.2015.2230)
http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2429555#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje