Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Testosteronivalmisteet eivät lisää miesten ateroskleroosia

Testosteronivalmisteet eivät lisää miesten ateroskleroosia

Monet iäkkäät miehet käyttävät testosteronivalmisteita ikääntymiseen liittyvien vaivojen hoitoon, mutta niiden on pelätty suurentavan miesten vaaraa sairastua sydänsairauksiin. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vaikutuksia ei näy ainakaan miesten valtimoissa.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa testosteronilisien mahdollisia sydän- ja verisuonivaikutuksia selvitettiin etsimällä 300 testosteronivajeesta kärsivän miehen kaula- ja sepelvaltimoista merkkejä sydän- ja verisuonioireita aiheuttavasta ateroskleroosista. Puolet miehistä sai kolmen vuoden ajan päivittäin testosteronilisiä ja puolet lumevalmistetta.

Kun tutkijat vertasivat tutkimuksen alussa saatuja mittaustuloksia seurannan päätteeksi tehtyihin mittauksiin, osallistujien kaulavaltimoiden sisäpinnoissa tai sepelvaltimoiden kalkkeutumisessa ei havaittu mainittavia eroja riippumatta siitä olivatko miehet saaneet testosteronia vai lumevalmistetta.

Testosteroni-mieshormonin pitoisuudet laskevat iän myötä mistä aiheutuu monenlaisia vaivoja, kuten erektiovaikeuksia. Tässä tutkimuksessa testosteronilisien syöminen ei kuitenkaan vähentänyt miesten erektio-ongelmia tai parantanut heidän seksihalujaan.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena siitä, ettei testosteronilisien käyttö todennäköisesti lisää iäkkäiden miesten ateroskleroosia, mutta testosteroni ei välttämättä paranna myöskään miesten seksielämää. Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2015;314:570–581)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2425744#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje