Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsuusiän infektiot yhteydessä metaboliseen oireyhtymään aikuisena

Lapsuusiän infektiot yhteydessä metaboliseen oireyhtymään aikuisena

Sairaalahoitoa vaativat infektiosairaudet saattavat suurentaa lapsen riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään aikuisena.

Pediatrics-lehden julkaisemat tulokset osoittavat, että alle viisivuotiaana sairaalahoitoa vaativan infektion sairastaneet ovat aikuisena lihavia noin puolitoista kertaa todennäköisemmin kuin muut lapset. Heille kehittyy myös muita todennäköisemmin metabolinen oireyhtymä. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä useampia infektioita lapsi sairastaa.

Tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä aiemmissa tutkimuksissa on löydetty myös yhteys lihavuuden ja varhaislapsuudessa syötyjen antibioottikuurien väliltä. Antibiooteilla hoidetaan infektiosairauksia, joten on mahdollista, että osa nyt saaduista tuloksista selittyy antibioottien vaikutuksilla.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 400 suomalaista 30–45-vuotiasta, joiden terveystietoja on kerätty lapsuudesta saakka.

Metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa, jossa yhdistyvät vyötärölihavuus, poikkeava glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunta sekä kohonnut verenpaine. Siihen liittyy suurentunut sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja yleisen kuolleisuuden riski. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2015;136:e554–e562)
http://pediatrics.aappublications.org/content/136/3/e554.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje