Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tarkkaavaisuushäiriö usein yhteydessä ylipainoisuuteen

Tarkkaavaisuushäiriö usein yhteydessä ylipainoisuuteen

ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat ovat ylipainoisia tai lihavia todennäköisemmin kuin samanikäiset, joilla ei ole tarkkaavuuden häiriötä. Tieto käy ilmi tuoreesta katsaustutkimuksesta.

Tutkimuksen perusteella ADHD-diagnoosin saaneet lapset ovat lihavia noin viidenneksen ja aikuiset noin puolet todennäköisemmin kuin terveet verrokit.

ADHD-lääkitykset eivät vaikuttaneet yhteyteen, kuten eivät myöskään monet taustamuuttujat, jotka oli huomioitu analysoiduissa tutkimuksissa. Tulokset eivät silti riitä osoittamaan, että ADHD edistää lihomista tai lihominen ADHD:ta, sillä yhteys voi johtua myös jostain kolmannesta tekijästä, joka liittyy sekä lihomiseen että tarkkaavaisuushäiriöihin. Mekanismin selvittämiseksi yhteyttä pitääkin tutkia lisää.

Meta-analyysissa yhdistettiin ja analysoitiin yli 40 tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat 730 000 yksilön terveystiedoista. Osallistujista 48 000 oli saanut ADHD-diagnoosin.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän ja noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisenakin.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Psychiatry 2015;DOI:10.1176/appi.ajp.2015.15020266)
http://ajp.psychiatryonline.org/doi/10.1176/appi.ajp.2015.15020266

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje