Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sydäntautikuolleisuudessa edelleen suuria eroja Euroopassa

Sydäntautikuolleisuudessa edelleen suuria eroja Euroopassa

Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat Euroopassa noin neljä miljoonaa kuolemaa joka vuosi. Euroopan maiden välillä on kuitenkin suuria eroja, tuore tutkimus osoittaa. Suurinta sydäntautikuolleisuus on Itä-Euroopassa.

European Heart Journalin julkaisemassa analyysissa käytettiin WHO:n määritelmää, jossa Eurooppaan luetaan kaikkiaan 53 maata.

Analyysin perusteella miesten sydäntautikuolleisuus on suurinta Ukrainassa ja Turkmenistanissa, missä sadastatuhannesta miehestä vuosittain yli 1 500 menehtyy sydänsairauksiin, mutta useat Itä-Euroopan maat ovat lähellä samaa tasoa. Alhaisin kuolleisuus eli alle 300 kuolemaa sataatuhatta miestä kohden on Ranskassa, Espanjassa ja Israelissa.

Naisten sydäntautikuolleisuus on vähäisintä Ranskassa, Espanjassa, Tanskassa, Israelissa, Norjassa, Sveitsissä, Hollannissa ja Iso-Britanniassa, missä vain alle 250 naista sadastatuhannesta menehtyy sydänsairauksiin. Suurinta kuolleisuus on Itä-Euroopassa ja etenkin Makedonian tasavallassa, Ukrainassa, Moldovassa, Kirgisiassa, Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa. Niissä sydänsairaudet tappavat vuosittain yli tuhat naista sadastatuhannesta.

Suomi sijoittuu vertailussa keskikastiin. Meillä sadastatuhannesta miehestä vuosittain noin 500 menehtyy sydänsairauksiin. Yhtä monesta naisesta menehtyy noin 300. Suomessa sekä miesten että naisten sydäntautikuolleisuus on laskenut edeltävän vuosikymmenen aikana, ja samanlainen kehitys on tapahtunut myös suuressa osassa Euroopan maista. Sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat silti noin 45 prosenttia eurooppalaisten kuolemista.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2015;DOI:10.1093/eurheartj/ehv428)
http://eurheartj.oxfordjournals.org/content/early/2015/08/24/eurheartj.ehv428.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje