Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakoinnin lopettaminen vähentää rintakipuja sydänkohtauksen jälkeen

Tupakoinnin lopettaminen vähentää rintakipuja sydänkohtauksen jälkeen

Monet jatkavat tupakointia sydänkohtauksen jälkeen, vaikka lopettaminen ehkäisisi uusia oireita ja pidentäisi elinikää. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaminen vähentäisi myös potilaiden rintakipuja ja parantaisi muutenkin elämänlaatua.

Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat 4 000 sydänkohtaukseen sairastuneen seurantatietoihin. Potilaista kolmannes ei ollut tupakoinut koskaan, runsas kolmannes oli lopettanut ennen sairastumista ja loput tupakoivat sairastumisen jälkeen. Tupakoivista melkein puolet kuitenkin lopetti vuoden sisällä sairastumisesta.

Sairastumisen jälkeen parhaiten pärjäsivät odotetusti potilaat, jotka eivät olleet tupakoineet tai olivat lopettaneet ennen sairastumista, mutta sairastumisen jälkeen lopettaneet eivät eronneet suuresti savuttomista. Verrattuna tupakointia jatkaneisiin heillä oli vähemmän rintakipuja ja he arvioivat mielialansa selvästi paremmaksi.

Yhdysvaltalaisten tulokset lisäävät tutkimusnäyttöä tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyistä ja osoittavat lopettamisen kannattavan vielä sydänkohtauksen jälkeenkin.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2015;DOI:10.1161/ CIRCOUTCOMES.114.001545)
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/early/2015/08/25/CIRCOUTCOMES.114.001545.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje