Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Jojo-laihdutus ei suurenna syöpäriskejä

Jojo-laihdutus ei suurenna syöpäriskejä

Toistuvasti laihduttavat, mutta kilonsa takaisin lihovat eivät sairastu syöpään sen todennäköisemmin kuin muutkaan, vaikka niin on pelätty. Niin sanottu jojo-laihduttaminen ei todennäköisesti ole muutenkaan vaarallista.

Tiedot perustuvat hiljattain julkaistuun yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa hyödynnettiin 63 000 miehen ja 70 000 naisen terveystietoja. Seitsemäntoistavuotisen seurannan aikana 15 000 miestä ja 10 000 naista sairastui syöpään. Osallistujilta kyseltiin, kuinka monta kertaa he olivat laihtuneet vähintään viisi kiloa, mutta lihoneet ne myöhemmin takaisin.

Kun tutkijat huomioivat osallistujien painoindeksin ja monia muita taustamuuttujia, analyysissa ei löytynyt viitteitä siitä, että toistuvasti laihduttavat ja uudelleen lihovat olisivat olleet muita alttiimpia sairastumaan syöpään. Yhteyttä ei havaittu miehillä eikä naisilla eikä myöskään analyysissa, jossa tarkasteltiin yksittäisiä syöpätyyppejä.

Sama tutkijaryhmä havaitsi muutama vuosi sitten, etteivät jojomaisesti vuoroin laihtuvat ja lihovat myöskään kuole nuorempina kuin muut. Tutkijat uskovat, että aiemmissa tutkimuksissa jojo-laihduttaminen onkin voinut sekoittua sairauksista johtuvaan painonvaihteluun, ja siksi sitä on pidetty vaarallisena.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;182:394–404)
http://aje.oxfordjournals.org/content/182/5/394.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje