Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tietoisuus muistiongelmista heikentyy pari vuotta ennen dementiaa

Tietoisuus muistiongelmista heikentyy pari vuotta ennen dementiaa

Dementiaan sairastuvat saattavat vähitellen menettää tietoisuuden muistinsa heikkenemistä ennen sairastumistaan. Yhdysvaltalaistutkijoiden havaintoa voi mahdollisesti käyttää tunnistamaan ketkä huonomuistiset sairastuvat varsinaiseen dementiaan.

Yhdysvaltalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä vaikka dementiaa pitkään sairastaneet eivät useinkaan huomaa muistinsa heikkenemistä, tätä ennen ei ole ollut selvää tapahtuuko samaa myös taudin varhaisessa vaiheessa tai ennen muistisairauden diagnosointia.

Tutkimuksessa käytettiin yli 2 000 keskimäärin 76-vuotiaan seurantatietoja, jotka oli kerätty osana kolmea eri tutkimusta. Osallistujien muistia ja muita mielentoimintoja testattiin vuosittain, minkä lisäksi heiltä kyseltiin heidän omaa arviotaan muistinsa toiminnasta ja heikentymisestä. Osallistujilla ei ollut muistisairauksia tutkimuksen alkaessa.

Tutkijat havaitsivat, että tutkimuksen alkupuolella kaikki osallistujat olivat suurin piirtein yhtä tietoisia muistinsa tasosta, mutta ne 240 osallistujaa, jotka sairastuivat dementiaan seurannan aikana, alkoivat vähitellen menettää ymmärryksensä muistinsa heikentymisestä. Tämä havaittiin noin 2–3 vuotta ennen kuin heidän dementiansa diagnosoitiin.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Yli 65-vuotiaista suomalaisista joka kolmas kärsii jonkinlaisista muistioireista, vaikka valtaosa heistä ei sairasta dementiaa. Varsinaista dementiaa sairastaa noin 120 000 suomalaista ja yhtä monen muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneitä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2015;DOI:10.1212/WNL.0000000000001935)
http://www.neurology.org/content/early/2015/08/26/WNL.0000000000001935.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje