Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä synnynnäisiä sydämen epämuodostumia

Terveellinen ruokavalio saattaa ehkäistä synnynnäisiä sydämen epämuodostumia

Äidin terveellinen ruokavalio ennen raskautta voi yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pienentää joidenkin synnynnäisten sydämen epämuodostumien vaaraa. Yhteys ei ole kovin voimakas, mutta pienetkin vaikutukset ovat tervetulleita, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja niiden perusteella terveellistä ruokavaliota noudattavien lapsilla on noin 40 prosenttia harvemmin Fallot’n tetralogiaa, joka on erilaisten synnynnäisten sydänvikojen yhdistelmä, sekä noin 20 prosenttia harvemmin sydämen eteisten väliseinän puutoksia. Vertailukohtana olivat äidit, joiden ruokavalio oli vähemmän terveellinen.

Äitien ruokavalion terveellisyyttä arvioitiin sen perusteella, miten usein he söivät mm. kasviksia, hedelmiä, kalaa ja palkokasveja ja kuinka paljon he saivat ruoastaan folaatteja, rautaa ja kalsiumia. Myös ravinnon rasvat ja niiden laatu huomioitiin kuten myös karkkien ja lihan kulutus.

Suomessa merkittäviä synnynnäisiä epämuodostumia todetaan vuosittain noin 2 000 vastasyntyneellä. Epämuodostumien ehkäisyyn ei ole paljoakaan keinoja, mutta tunnetuin ja toimivin niistä lienee foolihappo, joka ehkäisee hermostoputken sulkeutumishäiriötä. Aiempien tutkimusten perusteella myös monivitamiinivalmisteiden syöminen saattaa pienentää joidenkin synnynnäisten epämuodostumien riskiä.

Tutkimus perustuu lähes 20 000 lapsen ja äidin terveystietoihin. Lapsista puolella oli synnynnäinen sydämen epämuodostuma.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2015;DOI:10.1136/archdischild-2014-308013)
http://fn.bmj.com/lookup/doi/10.1136/archdischild-2014-308013

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje