Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sähkötupakkaa kokeilevat nuoret kokeilevat todennäköisemmin myös tupakkaa

Sähkötupakkaa kokeilevat nuoret kokeilevat todennäköisemmin myös tupakkaa

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sähkötupakkaa kokeilevat nuoret saattavat aloittaa tupakoinnin muita todennäköisemmin. Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita, että sähkötupakka välttämättä johtaa tupakointiin.

Tuoreet tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella 14-vuotiaana sähkötupakkaa jossain vaiheessa käyttäneistä 25 prosenttia polttaa savukkeita tai muita tupakkatuotteita seuraavan vuoden aikana, kun muista nuorista vain 9 prosenttia kertoi tupakoineensa. Tutkimukseen osallistui runsaat 2 500 nuorta, joista runsaat 200 oli kokeillut sähkötupakkaa.

Sähkötupakka ei ole lyhytaikaisessa käytössä yhtä haitallista terveydelle kuin tupakka, mutta sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä. Lääkärit ovat myös toistuvasti ilmaisseet pelkonsa siitä, että sähkötupakointi alentaa kynnystä aloittaa varsinainen tupakointi. Nyt julkaistujen tulosten perusteella tämä on mahdollista, mutta yhtä hyvin on mahdollista, että samat nuoret olisivat pitäneet tupakointia houkuttelevana ilman sähkötupakoitakin.

Suomessa sähkötupakoiden käyttö on suhteellisen vähäistä. Vuonna 2013 niitä käytti päivittäin tai satunnaisesti vain muutama prosentti aikuisista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisnuorten sähkötupakkakokeilut ovat suhteellisen yleisiä, mutta vain harva nuori käyttää niitä päivittäin.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;314:700–707)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2428954#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje