Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ruokakuidut ehkäisevät paksu- ja peräsuolen kasvaimia

Ruokakuidut ehkäisevät paksu- ja peräsuolen kasvaimia

Runsaasti kuituja ruoastaan saavat voivat säästyä paksu- ja peräsuolen syöviltä muita todennäköisemmin, tuore brittitutkimus vahvistaa. Yhteys koskee etenkin hedelmistä ja viljoista saatavia kuituja.

Brittien tulosten perusteella runsaasti kuituja sisältävää ruokavaliota noudattavat sairastuvat paksusuolen alapään syöpään noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin henkilöt, joiden ruoassa on vähänpuoleisesti kuituja. Lisäksi heillä on paksu- ja peräsuolen alapään adenooma-kasvaimia noin neljänneksen epätodennäköisemmin. Adenoomat ovat hyvänlaatuisia kasvaimia, joista voi kehittyä varsinaisia syöpäkasvaimia.

Kuitupitoinen ruoka on yhdistetty pienentyneeseen suolistosyöpien riskiin monissa tutkimuksissa tätäkin ennen. Valtaosa ravintokuidusta saadaan viljoista sekä hedelmistä ja vihanneksista, jotka ovat muutenkin terveellistä ruokaa. Todennäköisesti kuidun lisäksi osa nyt havaituista yhteyksistä selittyykin terveellisen ruokavalion muilla puolilla.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tulokset perustuvat yli 76 000 potilaan terveystietoihin ja suolitähystyksiin.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.113282)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/08/12/ajcn.115.113282.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje