Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kaupunki-ilman saasteet voivat lisätä tulehdustiloja

Kaupunki-ilman saasteet voivat lisätä tulehdustiloja

Saksalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita pitkäaikaisen ilmansaastealtistuksen ja kehon tulehdustilojen yhteydestä. Tulehdustilat voivat osaltaan selittää miksi ilmansaasteet altistavat mm. sydänoireille.

Tulosten perusteella pitkäaikainen altistuminen ilman PM2,5-pienhiukkasille sekä suuremmille PM10-hiukkasille liittyy suurentuneeseen tulehdustiloista kertovan hs-CRP-proteiinin pitoisuuteen ja verihiutaleiden määrän kasvuun veressä. Pitoisuudet suurenivat tasaisesti hiukkasten määrän kasvaessa.

Tutkimuksessa käytettiin 4 800 saksalaisen tietoja, jotka kerättiin vuosina 2000–2003 ja 2006–2008. Tutkijoilla oli käytössään myös tiedot osallistujien asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista.

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja PM10-hiukkasten 40 mikrogrammaa. On kuitenkin viitteitä siitä, että sydänoireiden riski kasvaa jo näitä alhaisemmilla pitoisuuksilla.

Suomessa suurin osa hengitysilman PM2,5-pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational and Environmental Medicine 2015;72:656–663)
http://oem.bmj.com/content/72/9/656.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje