Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pitkää viikkoa painavat suurentuneessa aivohalvausvaarassa

Pitkää viikkoa painavat suurentuneessa aivohalvausvaarassa

Yli 50-tuntisia työviikkoja tekevät ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivohalvaukseen sekä mahdollisesti myös sepelvaltimotautiin. Riski on sitä suurempi mitä pitemmiksi työpäivät venyvät, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimusta veti tutkimusprofessori Mika Kivimäki Työterveyslaitoksesta.

Tutkimuksen perusteella yli 50-tuntisia työviikkoja työskentelevät sairastuvat aivohalvaukseen noin 30 prosenttia todennäköisemmin kuin 35–40-tuntisia työviikkoja tekevät. Heidän sepelvaltimotautiriskinsä on puolestaan noin 13 prosenttia suurempi kuin normipituisia työpäiviä työskentelevien.

Yhteys todennäköisesti selittyy paljon töitä tekevien elintavoilla tai stressillä, mutta tällä aineistolla mekanismia ei voinut selvittää. Pitkiä työpäiviä ja ylitöitä tekevien olisi silti hyvä huomioida tulokset ja mahdollisuuksien mukaan pyrkiä pienentämään sairastumisriskiään. Hyviä keinoja ovat mm. liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, savuttomuus ja kohtuus alkoholinkäytössä.

Tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä, ja ne perustuvat 25 tutkimuksen ja yli 600 000 osallistujan tietoihin. Osallistujia seurattiin keskimäärin kahdeksan vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2015;DOI:10.1016/s0140-6736(15)60295-1)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2960295-1/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje