Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus voi nopeuttaa alkoholin imeytymistä

Lihavuusleikkaus voi nopeuttaa alkoholin imeytymistä

Alkoholi saattaa imeytyä huomattavasti nopeammin lihavuusleikkauksen jälkeen ja aiheuttaa myös kovemman humalatilan pienemmillä alkoholimäärillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lihavuusleikkauksessa olleet ylittävät rattijuopumuksen promillerajat helpommin kuin muut, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaisten havainnot perustuvat pieneen tutkimukseen, johon osallistui kahdeksan mahalaukun ohitusleikkauksessa ollutta ja yhdeksän sellaiseen jonottavaa naista. Osana tutkimusta kaikki naiset joivat yhdellä tutkimusviikolla kaksi alkoholiannosta valvotuissa oloissa ja toisella viikolla vastaavan määrän alkoholitonta juomaa.

Naisten verinäytteet osoittivat, että lihavuusleikkauksessa olleiden veren alkoholipitoisuus nousi nopeammin ja kohosi kaksi kertaa suuremmaksi kuin verrokkien. Naiset myös tunsivat olevansa kovemmassa humalassa.

Tulokset viittaavat siihen, että mahalaukun ohitusleikkauksen aiheuttamat muutokset ruoansulatuselimistössä nopeuttavat alkoholin siirtymistä verenkiertoon. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että lihavuusleikkaukset saattavat lisätä alkoholiongelmia. Lääkäreiden olisikin hyvä varoittaa potilaitaan näistä vaikutuksista ja riskeistä ennen leikkausta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Surgery 2015DOI:10.1001/jamasurg.2015.1884)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2422337

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje