Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kahvinjuojien ennuste parempi paksusuolisyövän jälkeen

Kahvinjuojien ennuste parempi paksusuolisyövän jälkeen

Paksusuolen syöpä saattaa uusiutua harvemmin potilailla, jotka juovat säännöllisesti kahvia. Yhteys selittyy mahdollisesti kahvin suotuisilla vaikutuksilla kehon insuliiniherkkyyteen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteys näkyy potilailla, jotka juovat vähintään neljä kupillista päivittäin. Verrattuna kahvia vierastaviin potilaisiin heidän syöpänsä palaa noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin. Lisäksi heidän riskinsä menehtyä paksusuolen syöpään on noin 30 prosenttia pienempi.

Yhteys havaittiin myös potilailla, jotka joivat vain 2–3 kahvikupillista päivässä, mutta se oli heillä selvästi heikompi kuin yli neljä kuppia juovilla. Vain kupillisen päivässä juovilla ei havaittu yhteyttä lainkaan.

Tutkijat kaipaavat tuloksilleen lisätutkimusten varmistuksen ennen kuin paksusuolen syöpää sairastaville kannattaa suositella kahvia. Kahvia jo valmiiksi nauttivien potilaiden ei kuitenkaan kannata lopettaa kahvittelua ellei siihen ole hyvää syytä.

Tutkimukseen osallistui tuhat paksusuolen syöpään sairastunutta potilasta, joilta kyseltiin kahvinjuonnista tutkimuksen alussa, hoitojen aikana ja noin vuoden kuluttua uudelleen. Potilaiden paksusyöpä oli levinnyt imusolmukkeisiin, mutta ei laajemmalle. Tällaisista syövistä noin kolmannes uusiutuu.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Oncology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Clinical Oncology 2015;DOI:10.1200/JCO.2015.61.5062)
http://jco.ascopubs.org/content/early/2015/08/11/JCO.2015.61.5062.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje