Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle

Metformiini-diabeteslääke voi olla vaarallista munuaissairaalle

Kroonista munuaissairautta sairastavien ei pitäisi käyttää metformiini-diabeteslääkettä, tutkijat varoittavat. Heidän tutkimuksensa perusteella metformiini voi suurentaa näiden potilaiden kuolleisuutta.

Taiwanilaistutkijoiden havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa 800 metformiinilääkityksellä olevaa potilasta verrattiin 2 400 verrokkiin, jotka eivät käyttäneet metformiinia. Kaikki potilaat sairastivat aikuistyypin diabetesta ja pitkälle edennyttä munuaissairautta.

Kun analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia ja tuloksiin mahdollisesti vaikuttavia tekijöitä, metformiinia käyttäneiden potilaiden riski menehtyä kaksivuotisen seurannan aikana oli noin kolmanneksen suurempi kuin verrokkien. Riski oli sitä korkeampi mitä suurempia metformiiniannoksia potilas sai. Metformiiniryhmäläisistä menehtyi 53 prosenttia ja verrokeista 41 prosenttia.

Tulostensa perusteella tutkijat pitävät selvänä, että metformiinin käyttöön liittyy huomattavia riskejä tässä potilasryhmässä. Tämän vuoksi pitkälle edennyttä munuaissairautta potevia diabeetikoita ei pitäisi lääkitä metformiinilla.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Diabetes & Endocrinology 2015;8:605–614)
http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900123-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje