Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eteisvärinäpotilaan hyytymisenestolääkitys todennäköisesti paikallaan aivoverenvuodon jälkeenkin

Eteisvärinäpotilaan hyytymisenestolääkitys todennäköisesti paikallaan aivoverenvuodon jälkeenkin

Veren hyytymistä vähentävä lääkitys näyttäisi olevan paikallaan myös eteisvärinäpotilaille, jotka ovat sairastaneet kallon sisäisen verenvuodon. Lääkitys pienentää huomattavasti myös heidän aivohalvausriskiään ja kuolleisuutta, tuore tutkimus osoittaa.

Hyytymisenestolääkitystä ei yleensä jatketa aivoverenvuodon jälkeen, koska lääkityksen pelätään altistavan uusille verenvuodoille. Aivoverenvuodot ovat pelätyimpiä hyytymisenestolääkkeiden haittavaikutuksia.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat hyytymisenestolääkkeiden pienentävän näiden potilaiden aivoinfarktivaaraa sekä kuolleisuutta. Ero aivoverenvuodon sairastaneisiin eteisvärinäpotilaisiin, jotka eivät olleet lääkityksellä, oli merkittävä, tutkijat kirjoittavat. Riski sairastua uuteen aivoverenvuotoon oli yhtä suuri kummassakin ryhmässä lääkityksistä riippumatta.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, ettei eteisvärinäpotilaiden hyytymisenestolääkitystä pitäisi kokonaan lopettaa kallon sisäisen verenvuodon jälkeen. Lopettamisen sijaan lääkitys kannattaisi todennäköisesti aloittaa uudestaan heti, kun potilaan tila sen sallii. Tutkijat varoittavat silti tulkitsemasta havaintoja liian voimakkaasti, sillä tulokset jättävät vielä monia avoimia kysymyksiä, jotka pitää selvittää uusissa tutkimuksissa.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 1 800 aivoverenvuodon saaneen eteisvärinäpotilaan rekisteritietoja. Tulokset julkaistiin Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2015;132:517–525)
http://circ.ahajournals.org/content/132/6/517.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje