Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

Transrasvat selvä sydänriski, kovien rasvojen merkitys epäselvempi

Niin sanottujen kovien rasvojen ajatellaan lisäävän sydänsairauksia ja niistä aiheutuvia kuolemia, mutta tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella asia ei välttämättä ole näin yksinkertainen. Laajaan meta-analyysiin perustuvat tulokset viittaavat siihen, ettei yhteys kovien rasvojen ja sydänsairauksien välillä ehkä olekaan niin vahva kuin on uskottu.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja niiden perusteella paljon kovia eli tyydyttyneitä rasvoja syövät eivät sairastu sepelvaltimotautiin, aivoinfarktiin, aikuistyypin diabetekseen tai menehdy niihin sen todennäköisemmin kuin henkilöt, jotka syövät kovia rasvoja vain harvoin.

Vaikka todisteet tyydyttyneiden rasvojen haitoista jäivät epäselviksi, transrasvahappojen ja sydänsairauksien ja kuolleisuuden välinen yhteys oli hyvin selvä. Paljon transrasvoja ruoastaan saavat sairastuivat ja kuolivat sydänsairauksiin 20–30 prosenttia todennäköisemmin kuin muut. Transrasvahappoja on etenkin pikaruoassa kuten ranskalaisissa perunoissa ja leivonnaisissa.

Tutkijoiden tulokset haastavat vallitsevan käsityksen kovien rasvojen sydänhaitoista, mutta analysoitujen tutkimusten menetelmällisten erojen vuoksi tuloksia pitää tulkita varovasti. Tulokset vaihtelivat sen mukaan, mihin ruokavalion kovia rasvoja verrattiin. Osassa tutkimuksista kovien rasvojen terveysvaikutuksia esimerkiksi tutkittiin vaihtamalla koehenkilöiden ruokavalion huonoja hiilihydraatteja koviin rasvoihin. Näissä tutkimuksissa sydänriskit eivät suurentuneet. Sen sijaan vaihtamalla kovat rasvat kasvirasvoihin sydänriskit pienentyvät, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin yli 70 tutkimuksen aineistot.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h3978)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3978

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje