Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lääkitys vähentää ADHD-lasten tapaturmia

Lääkitys vähentää ADHD-lasten tapaturmia

ADHD-tarkkaavaisuushäiriötä potevat lapset ovat tavallista alttiimpia erilaisille tapaturmille ja loukkaantumisille. Lasten tapaturmariski voi kuitenkin huomattavasti pienentyä ADHD-lääkityksen myötä.

Verrattuna samanikäisiin lapsiin, joilla ei ole tarkkaavaisuushäiriöitä, ADHD-diagnoosin saaneiden riski loukkaantua tapaturmaisesti on noin kolmanneksen suurempi kuin muiden lasten, tanskalaistutkimus osoittaa. Tarkkaavaisuushäiriön stimulanttilääkkeitä käyttävien ADHD-lasten riski loukkaantua tai joutua sairaalan ensiapuun on sen sijaan yli 40 prosenttia pienempi kuin ADHD-diagnoosin saaneiden samanikäisten, jotka eivät ole lääkityksellä.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin viidellä lapsella sadasta, mutta lievempi oireilu on selvästi yleisempää. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Suurella osalla oireet jatkuvat läpi elämän, ja noin 2–3 sadasta täyttää ADHD:n kriteerit aikuisenakin. Tapaturmat ovat ADHD-lasten yleisin kuolemansyy.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 700 000 tanskalaisen rekisteritietoja. Heistä 4 600 oli saanut ADHD-diagnoosin alle kymmenvuotiaana. Tulokset julkaistiin Lancet Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Psychiatry 2015;8:702–709)
http://www.thelancet.com/journals/lanpsy/article/PIIS2215-0366%2815%2900271-0/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje