Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla D-vitamiinilisät eivät vahvista kuusikymppisten naisten luita

D-vitamiinilisät eivät vahvista kuusikymppisten naisten luita

Suuretkaan annokset D-vitamiinia eivät vahvista vaihdevuodet ylittäneiden naisten luita tai ehkäise luunmurtumia tai kaatumisia. Hyödyt jäävät saamatta myös naisilta, jotka kärsivät D-vitamiinin vajauksesta, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella vuoden kestävä D-vitamiinikuuri ei juurikaan vaikuttanut keskimäärin kuusikymppisten naisten kalsiumin imeytymiseen eikä käytännössä myöskään parantanut luiden tiheyttä tai lihasten toimintakykyä eikä vähentänyt kaatumisia.

Osallistujien veren D-vitamiinipitoisuus oli keskimäärin 50 nmol/l, mikä on suomalaissuositusten alarajalla, mutta osan pitoisuudet olivat tätäkin alhaisempia. D-vitamiinivajeesta huolimatta vitamiinilisät eivät vahvistaneet osallistujien luita, vaikka D-vitamiinivaje korjaantui, tutkijat kirjoittavat.

Vaihdevuodet ylittäneitä naisia kannustetaan usein syömään D-vitamiinilisiä juuri luukadon, kaatumisten ja murtumien ehkäisemiseksi, mutta nyt julkaistut tulokset viittaavat tämän olevan turhaa. Riittävä D-vitamiinin saanti on kuitenkin monella muulla tapaa tärkeää terveydelle, joten D-vitamiinivajauksen korjaaminen on silti paikallaan.

Tutkimukseen osallistui 230 alle 75-vuotiasta vaihdevuodet ylittänyttä naista, jotka satunnaistettiin kolmeen eri ryhmään vuodeksi. Yhdessä ryhmässä potilaille annettiin lumevalmisteita, toisessa päivittäin 800 IU D-vitamiinia ja kolmannessa kahdesti kuukaudessa 50 000 IU:n kerta-annos.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2015;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.3874)
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2422066#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje