Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Voimakkaasti maustetut ruoat suovat mahdollisesti lisävuosia

Voimakkaasti maustetut ruoat suovat mahdollisesti lisävuosia

Runsaasti ja voimakkaasti maustettuja ruokia suosivat saattavat elää hieman muita pitemmän elämän, tuore kiinalaistutkimus osoittaa. Yhteys koskee lähinnä erilaisia chilejä, joiden käyttö on yleistä Kiinassa.

Kiinalaisten tulokset perustuvat 200 000 miehen ja 290 000 naisen seitsenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana heistä 20 000 menehtyi.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien ruokavalioista tietoihin kuolleisuudesta, he havaitsivat voimakkaasti maustettuja ruokia päivittäin nauttivien kuolleisuuden 14 prosenttia alhaisemmaksi kuin osallistujien, jotka eivät syöneet chiliruokia lainkaan. Yhteys havaittiin myös osallistujilla, jotka söivät chiliruokia vain muutaman kerran viikossa, mutta yhteys oli heikompi.

Chiliruokiin liitetyt terveyshyödyt voivat johtua chilin sisältämästä kapsaisiinista, joka on yhdistetty monenlaisiin suotuisiin terveysvaikutuksiin. Kapsaisiinia ja chiliä koskevat tutkimustulokset ovat silti vähäisiä ja puutteellisia. Tutkijat huomauttavat, ettei myöskään heidän nyt julkaisemastaan tutkimuksesta voi päätellä johtuiko alhaisempi kuolleisuus juuri chilistä ja mausteisesta ruoasta vai kuvastavatko ne vain osallistujien muun ruokavalion ja elintapojen vaikutuksia.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h3942)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3942

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje