Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Maidon juominen ei ehkäise aikuistyypin diabetesta

Maidon juominen ei ehkäise aikuistyypin diabetesta

Paljon maitoa juovien on joissain tutkimuksissa havaittu säästyvän aikuistyypin diabetekselta muita todennäköisemmin. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella näin ei kuitenkaan näyttäisi olevan.

Tutkimus perustuu lähes sadantuhannen tanskalaisen terveys- ja ruokavaliotietoihin, ja niiden perusteella maidon juominen ei vaikuta siihen, miten todennäköisesti henkilö sairastuu aikuistyypin diabetekseen. Maito ei liittynyt myöskään ylipainoon. Yhteyksiä ei havaittu edes yli viisi lasillista maitoa päivittäin juovilla.

Tutkijat hyödynsivät tutkimuksessaan myös geenitason tietoja, joiden avulla pystyttiin erottelemaan maitoa juovat maitoa todennäköisesti välttävistä. Tämä onnistui tarkastelemalla geenivariantteja, jotka liittyvät suoliston kykyyn pilkkoa laktoosia. Myöskään tässä analyysissa maito ei vaikuttanut diabetesriskiin.

Sama tutkijaryhmä on tutkinut myös maidon muita terveysvaikutuksia samalla tutkimusaineistolla. Hiljattain he osoittivat muun muassa, ettei maidon ja maitotuotteiden käyttö altista sydänkohtauksille tai muille sydänoireille, vaikka niinkin on epäilty käyvän.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.114.105049)
ajcn.nutrition.org/content/early/2015/07/08/ajcn.114.105049.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje