Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes voi ennakoida iäkkään muistisairautta

Diabetes voi ennakoida iäkkään muistisairautta

Diabetekseen sairastuvat iäkkäät saattavat sairastua muita herkemmin myös muistisairauksiin. Riski ei ole kovin suuri, mutta silti havaittavissa, kanadalaistutkijat kirjoittavat Diabetes Care -lehdessä.

Tulosten perusteella riski sairastua dementiaan on noin 16 prosenttia suurempi iäkkäillä potilailla, jotka ovat hiljattain sairastuneet diabetekseen. Riski on huomattavasti suurempi potilailla, jotka ovat jo aiemmin sairastuneet aivoverisuonisairauteen, ääreissuonisairauteen, krooniseen munuaistautiin tai ovat joutuneet sairaalahoitoon hypoglykemian eli veren niukkasokerisuuden takia.

Kanadalaisten tulokset eivät ole ensimmäisiä, joissa diabetes yhdistetään muistisairauksiin, mutta ne tukevat aiempien tutkimusten havaintoja. Diabeteksen ohella dementian riskiä suurentavat myös muut valtimotautien riskitekijät kuten tupakointi, kolesteroliongelmat, vähäinen liikunta ja ylipaino.

Tutkimus perustuu 230 000 diabetesdiagnoosin vuosina 1995–2007 saaneen ja 670 000 terveen seurantatietoihin. Osallistujia seurattiin vuoteen 2012 saakka. Tuona aikana 170 000 osallistujalla todettiin dementia.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc15-0491)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/07/22/dc15-0491.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje