Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Mindfulness-meditaatio voi lievittää traumanjälkeistä stressihäiriötä

Mindfulness-meditaatio voi lievittää traumanjälkeistä stressihäiriötä

Traumanjälkeinen stressihäiriö voi parantua tai ainakin lievittyä mindfulness-meditaation avulla. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta menetelmä voi auttaa potilaita, joilla muut hoidot eivät ole toimineet.

Mindfulness-menetelmää sovelletaan esimerkiksi kognitiivisen psykoterapian piirissä, ja se lievittää mm. masennusta ja ahdistusta. Harjoitusten tarkoitus on auttaa ihmistä suuntaamaan tarkkaavaisuutensa tähän hetkeen ja meneillään olevaan toimintaan.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, johon värvättiin 116 traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivää keskimäärin 59-vuotiasta sotaveteraania. Heistä puolet satunnaistettiin mindfulness-ryhmään, jossa kokoonnuttiin viikoittain yhdeksän viikon ajan. Loput osallistuivat ryhmäterapiaan, jonka on osoitettu auttavan stressihäiriöpotilaita.

Mindfulness-ryhmään osallistuneet kokivat oireidensa lievittyneen selvästi enemmän kuin verrokkiryhmäläiset. Tämä havaittiin hoitojen aikana sekä kaksi kuukautta niiden jälkeen.

Oireiden lieventymisestä huolimatta vain noin puolet potilaista parantui traumanjälkeisestä stressihäiriöstä, mikä oli saman verran kuin verrokkiryhmässä. Vaatimattomasta tehosta huolimatta mindfulness voi sopia monille potilaille, jotka eivät ole saaneet apua muista hoitomenetelmistä, tutkijat kirjoittavat.

Traumaperäinen stressihäiriö syntyy traumaattisen tilanteen kuten onnettomuuden, sodan, väkivallan tai muun pelkoa, avuttomuutta tai kauhua aiheuttavan kokemuksen seurauksena. Tapahtumasta muistuttavat asiat ja tilanteet aiheuttavat voimakasta ahdistusta ja fyysisiä oireita. Potilas voi esimerkiksi kokea traumaattisen kokemuksen mielessään toistuvasti uudestaan muistikuvina tai unina. Myös esimerkiksi ärtyisyys, säikähtely, uniongelmat ja keskittymisvaikeudet ovat yleisiä. Noin 5 prosenttia ihmisistä kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä jossain vaiheessa elämäänsä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;314:456–465)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2422542#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje