Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hyväkuntoisten solut elävät pitempään

Hyväkuntoisten solut elävät pitempään

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevien solut saattavat tutkijoiden mukaan elää pitempään kuin huonokuntoisten. Havainto voi osaltaan selittää, miksi liikunta on terveellistä ja pidentää elinikää.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havaintonsa mittaamalla kromosomien päistä löytyvien telomeerien pituuksia 1 800 yhdysvaltalaiselta 20–49-vuotiaalta. Telomeerejä on kutsuttu kehon biologiseksi kelloksi, koska ne lyhenevät solun jakautuessa. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Telomeerien pituus voi vaikuttaa monien ikääntymiseen liittyvien sairauksien syntyyn.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot telomeerien pituuksista kuntotestien tuloksiin, hyväkuntoisimpien telomeerit havaittiin keskimäärin pitemmiksi kuin huonossa fyysisessä kunnossa olevien. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä paremmassa kunnossa osallistuja oli.

Liikunnan vaikutuksista telomeerien pituuteen on saatu viitteitä aiemminkin, mutta telomeerien pituuteen vaikuttavat hyvin monet sairaudet ja elintavat, minkä lisäksi ne ovat luonnostaan eripituisia eri ihmisillä. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varovaisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Epidemiology 2015;182:198–201)
http://aje.oxfordjournals.org/content/182/3/198.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje