Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Aivohalvaus voi kiihdyttää mielentoimintojen heikentymistä

Aivohalvaus voi kiihdyttää mielentoimintojen heikentymistä

Aivohalvauspotilaiden muisti ja monet muut kognitiiviset mielentoiminnot heikkenevät akuutisti sairastumisen jälkeen. Heikkeneminen myös jatkuu tavallista nopeampana, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella potilaiden kielellinen muisti, kyky oppia uusia asioita sekä kognitiiviset mielentoiminnot laajemminkin heikkenevät äkillisesti sairastumisen jälkeen. Seuraavien vuosien aikana monet mielentoiminnot myös heikkenevät nopeammin kuin samanikäisten, jotka eivät ole sairastuneet aivohalvaukseen.

Tutkimukseen osallistui melkein 24 000 yli 45-vuotiasta, joista 500 sairastui aivohalvaukseen kuuden vuoden seurannan aikana. Heitä verrattiin yli 23 000 aivohalvaukselta säästyneeseen samanikäiseen. Osallistujilla ei ollut kognitiivisten mielentoimintojen heikentymää ennen tutkimuksen alkua.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;314:41–51)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2382979#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje