Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kofeiinijuomat yhteydessä varhaiseen kuukautisten alkamiseen

Kofeiinijuomat yhteydessä varhaiseen kuukautisten alkamiseen

Kofeiinipitoisten juomien nauttiminen saattaa aikaistaa tyttöjen kuukautisten alkamista, tuore yhdysvaltalaistutkimus vihjaa. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä enemmän ja useammin kofeiinia nauttii.

Tulosten perusteella tölkillinen kofeiinipitoista virvoitusjuomaa päivittäin juotuna liittyi noin 50 prosenttia suurempaan todennäköisyyteen, että tytön kuukautiset alkoivat ennen kuin hän oli täyttänyt yksitoista. Samanlainen yhteys koski keinotekoisesti makeutettuja virvoitusjuomia, mutta ei sokeroituja tai kofeiinittomia juomia.

Analyysissa huomioitiin monia kuukautisten alkamiseen vaikuttavia seikkoja, mutta on silti mahdollista, että kofeiinijuomien sijaan yhteys selittyy jollain tässä tutkimuksessa huomiotta jääneellä seikalla. Yksi tällainen tekijä on lihavuus, jonka tiedetään aikaistavan kuukautisten alkua.

Suomalaistyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin kolmentoista vuoden iässä, mutta osalla ensimmäiset kuukautiset voivat tulla jo kymmenenvuotiaana.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.114.100958)
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/07/15/ajcn.114.100958.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje