Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tasapainoharjoitukset vähentävät vanhusten vakavia kaatumisia

Tasapainoharjoitukset vähentävät vanhusten vakavia kaatumisia

Viikoittainen tasapainoharjoittelu voi ranskalaistutkimuksen mukaan paitsi vähentää vanhusten kaatumisia myös ehkäistä niistä johtuvia loukkaantumisia. Havainto on tervetullut, sillä tätä ennen ei ole ollut varmaa miten hyvin tasapainoharjoittelu ehkäisee kaatumisloukkaantumisia.

Osana tutkimusta seitsemänsataa 75–85-vuotiasta kotonaan asuvaa naista satunnaistettiin kahdeksi vuodeksi viikoittaiseen ohjattuun tasapainoharjoitteluun tai verrokkiryhmään. Kaikkien osallistujien tasapaino ja kävelykyky olivat heikentyneet.

Tutkimuksen aikana harjoitusryhmässä kirjattiin yhteensä 300 loukkaantumiseen johtanutta kaatumista, mikä oli noin viidenneksen vähemmän kuin verrokkiryhmässä, jossa vammoja aiheuttaneita kaatumisia havaittiin lähes 400. Myös vakavat ja pahoihin vammoihin johtaneet kaatumiset olivat harvinaisempia tasapainoharjoituksia tehneiden ryhmässä.

Odotetusti myös tasapainoryhmäläisten fyysinen toimintakyky ja elämänlaatu paranivat kaksivuotisen tutkimuksen aikana.

Tutkijat pitävät tuloksiaan tervetulleena osoituksena pitkäkestoisen tasapainoharjoittelun tehosta kaatumisten ja kaatumista aiheutuvien loukkaantumisten ehkäisyssä. Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Suomessa runsas kolmannes yli 65-vuotiaista kaatuu ainakin kerran vuodessa ja yli 80-vuotiaista jopa joka toinen. Vakavan vamman heistä saa noin joka kymmenes, mutta lievemmät loukkaantumiset ovat huomattavasti yleisempiä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2015;351:h3830)
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h3830

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje