Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla enemmän luunmurtumia

Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla enemmän luunmurtumia

Tyypin 1 eli nuoruustyypin diabetesta sairastavat saattavat olla tavallista suuremmassa luunmurtumien vaarassa, tuore brittitutkimus osoittaa. Riski havaitaan halki elämän.

Diabetes Care -lehden julkaisema tutkimus perustuu 30 000 nuoruustyypin diabetesta sairastavan 0–89-vuotiaan ja 300 000 terveen seurantatietoihin vuosilta 1994–2012.

Luunmurtumien riski oli suurin nuoruustyypin diabetesta sairastavilla 60–69-vuotiailla miehillä ja 40–49-vuotiailla diabeetikkonaisilla. Verrattuna samanikäisiin terveisiin heidän riskinsä saada mikä tahansa luunmurtuma oli noin kaksinkertainen ja lonkkamurtuman riski lähes kuusinkertainen.

Nuoruustyypin diabetekseen liitetty suurentunut luunmurtumariski havaittiin kaikissa ikäryhmissä, myös lapsilla, mutta riskit olivat huomattavasti pienempiä kuin aikuisilla ja iäkkäillä. Suuri osa murtumista oli alaraajojen murtumia.

Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc15-0783)
http://care.diabetesjournals.org/content/early/2015/07/22/dc15-0783.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje